Autodesk VaultPro wordt een volwassen PDM

Ook in 2016 staat weer een PDM implementatie op het programma. In feite is dit het vervolg op de implementatie die vorig jaar gestart is bij een Material Handling integrator.

De Autodesk Vault (C) heeft niet altijd goed bekend gestaan in de maakindustrie als applicatie om CAD-data mee te managen. De reden hiervan ligt waarschijnlijk in het feit dat de verwachtingen van de gratis Vault Basic vaak te hoog waren bij gebruikers. De Vault Basic moet gezien worden als een beheersysteem van de ‘work-in-progress’ CAD-data en is uitsluitend bedoeld voor de engineering afdeling. De kluisfunctie beheerd de modellen op een centrale plek en regelt het in- en uitchecken van de modellen.

De Vault Professional (voorheen Productstream) daarentegen heeft ook niet altijd een goede naam gehad en de ontwikkeling lijkt tijden stilgestaan te hebben. 2015 echter is het jaar van de ommekeer geweest. Autodesk heeft duidelijk zijn focus op PDM gericht en de VaultPro 2015 versie is zeer goed ontvangen in de markt. En gelukkig is dit geen eenmalige actie gebleken want ook de 2016 versie kent veel verbeteringen op het gebied van stuklijstbeheer in de itemmaster.

Items zijn de artikelen zoals deze bekend zijn in het ERP systeem. Aan deze items kunnen stuklijsten gekoppeld worden. Dit kan geheel automatisch rechtstreeks van het 3D model maar ook handmatig of een combinatie van beide. Door deze flexibiliteit kun je redelijk snel een standaard assembly voorzien van enkele klantspecifieke toevoegingen en met het wijzigen van de status naar ‘released’ wordt automatisch een exportfile gegenereerd die ingelezen wordt in ERP. Of worden er secundaire documenten gegenereerd (PDF van tekeningen, DXF van plaatuitslagen etc).

Interessant? Er zijn op YouTube en op forums veel interessante artikelen te vinden over de Autodesk VaultPro. Heeft u concrete plannen om met VaultPro te beginnen maar zoekt u een partner die u kan helpen dit traject te begeleiden? Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek.

P.Prins